Polo basis regels

Het doel van het spel is om de bal naar het veld te dragen en door de doelpalen te scoren. Na elk doelpunt wisselt het team van kant, dit maakt het eerlijk omdat de weersomstandigheden worden gecompenseerd.
De basisregel is de lijn van de bal, die wordt bepaald door de loop van de reizende bal. De lijn is ingesteld voor de veiligheid van de spelers en hun pony's.

De lijn van de bal

Als de speler de lijn van de bal aan zijn rechterkant heeft, heeft hij 'voorrang'. Geen enkele speler mag de lijn overschrijden tenzij deze zich op een zodanige afstand bevindt dat het minste risico op botsing of gevaar voor de betrokken speler en het paard bestaat. De lijn kan echter door andere spelers worden 'gestolen' - dit kan worden gedaan door de speler van de lijn schouder voor schouder te verplaatsen, in een zogenaamde 'ride off', om de bal te stelen.

Overtredingen in veldpolo worden bestraft met penalty's en spots. Hoe gevaarlijker de overtreding, hoe zwaarder de straf zal zijn.

  • Penalty 1. Het team waarop de overtreding is begaan, krijgt een doelpunt.
  • Penalty 2. Een vrije treffer vanaf een plek 15 meter voor de monding van een onverdedigd doel.
  • Penalty 3. Een vrije treffer vanaf een plek 25 meter voor de monding van het doel onverdedigd.
  • Penalty 4. Een vrije treffer vanaf een plek 25 meter voor de monding van het verdedigde doel.
  • Penalty 5a. Een vrije slag vanuit het midden van de arena.
  • Penalty 5b. Een vrije slag van voorbij de 50+1 yard-lijn.
  • Penalty 7. De scheidsrechter mag een speler uit de rest van het spel of een deel daarvan verwijderen, naast enige andere straf, in geval van een opzettelijke of gevaarlijke overtreding, of gedrag dat schadelijk is voor het spel.
  • Penalty 8. De wedstrijd wordt verbeurd verklaard

Chukkers

Polowedstrijden zijn opgedeeld in tijdsperioden die 'chukkers' worden genoemd. Meestal zijn er 4 chukkers in elke wedstrijd, maar in het 'hoge doel' zijn er 6 tot 8 chukkers.

Elke Chukker is zeven minuten en dertig seconden lang, na dzeven minuten wordt er een bel geluid om aan te geven dat er nog dertig seconden in het spel zijn. Als de speler echter in de laatste dertig seconden een fout maakt, de bal uit het spel gaat of de boarding raakt, eindigt de chukker. De laatste chukker wordt gespeeld tot de eerste bel om zeven minuten. Pauzes tussen chukkers duren drie minuten met een rust van vijf minuten.

Polo Handicap Rating

Player handicap gaan van “Novice” -2 tot “Perfect” (10 goal).

Polospelers worden jaarlijks beoordeeld op een schaal van -2 tot 10 doelen, door regionale en nationale handicapcommissies. Alle spelers, zowel mannen als vrouwen, vallen onder hetzelfde handicapsysteem. De handicap van een speler is gebaseerd op de nettowaarde van het teamspel, slagvaardigheid, anticipatie en algemeen begrip van het spel en zijn regels. De beoordeling die aan spelers wordt gegeven, wordt aangeduid in "Doelen". Als bijvoorbeeld 4 spelers met drie goals een team zouden vormen, zou het een team met 12 goals zijn. Als de handicap van het andere team 10 doelpunten bedraagt, is er een doelpuntvoordeel (verschil in doelpunten gedeeld door 2) voor het team met 10 doelpunten aan het begin van de wedstrijd. Polo-wedstrijden worden gespeeld in drie niveaus (laag doel, gemiddeld doel en hoog doel), afhankelijk van het totaal van de handicap van een poloteam.

Tijdens Museumplein Polo Amsterdam spelen we met 6 polospelers (3 opzij) met een teamhandicaplimiet van minimaal 8 goals en maximaal 14 goals.

* De term "goal" verwijst niet naar het aantal doelpunten dat de speler in een wedstrijd zal scoren, maar geeft de waarde van de speler aan het team aan.

Image

Contact

Pro Sport | Sports & Hospitality
Paul Meulemans
Phone: +31 (0)6 54 721 831
E-mail: info@prosporthospitality.com